Cum să alegi și să ai grijă de covoarele din casa ta ?

Cele mai utilizate fibre de covoare

Privind din ce material este făcut covorul are un impact mare asupra cât de mulțumit vei fi de alegerea ta. Fiecare material are proprietăți diferite, așa că este bine să știi la ce te poți aștepta și la ce nu te poți aștepta de la el.

Materialele sintetice precum poliamidă, polipropilenă, poliesterul etc. sunt de obicei mai ieftine, mai ușor de curățat, sunt relativ durabile, dar sunt mai predispuse la uzură și spargerea fibrelor.

Covoarele realizate din materiale naturale (lană, fibră de cocos, bumbac, sisal, viscoză, iută și altele) necesită de obicei o investiție ceva mai mare și sunt mai greu de întreținut, dar sunt mai moi, mai flexibile și adaugă umiditate spațiului dintr-un mediu uscat, dimpotrivă, pot absorbi umezeala.

Polipropilenă (PP)

Dacă sunteți în căutarea unor covoare ieftine care să fie rezistente la mucegai, să nu absoarbă umezeala, să nu prindă praful și să aibă proprietăți antistatice, probabil că veți întâlni covoare cu fibre de polipropilenă. Polipropilena este unul dintre cele mai utilizate materiale pentru producția de covoare, culorile sale sunt foarte bune, nu sunt greu de întreținut, sunt potrivite și pentru încălzirea prin pardoseală și sunt o alegere populară pentru cei care suferă de alergii, dar cu rezistență la murdărie, este e mai rau. Prin urmare, nu este potrivit pentru zonele foarte aglomerate.

Acrilic / Poliacrilic (PA)

Un material artificial plăcut, moale, care este foarte asemănător cu cel natural. Se caracterizează prin calitate înaltă, viață lungă și rezistență la decolorare și uzură, rezistența culorii și nu captează praful. De asemenea, este rezistent la molii, bacterii şi ciuperci, este cald şi plăcut la atingere. Este popular, de exemplu, pe benzile de covoare din bucătărie.

Poliester (PES)

Un alt material popular pentru realizarea covoarelor este poliesterul. Este rezistent la pete, stabilă culoarea şi oferă opţiuni de culoare aproape nelimitate, nu absoarbe praful, de aceea este potrivit şi pentru cei care suferă de alergii iar beneficiile includ luciu ridicat. Covoarele din poliester cu grămadă mică sunt asemănătoare cu mătasea sau viscoza, covoarele cu grămadă înaltă sunt foarte voluminoase și pline - așa-numitele covoare shaggy.

Covorul din poliester este de obicei o alegere excelentă pentru casă sau spații comerciale neocupate.

Poliamidă

Dacă eşti în căutarea unui covor care nu este greu de întreţinut şi care poate fi spălat în maşina de spălat rufe, poliamida ţi-ar putea potrivi. De asemenea, vă va mulțumi cu proprietățile sale excelente de izolare termică și fonică și rezistența la mucegai și bacterii și este disponibil la un preț bun. Sunt de obicei covoare din poliamidă cu grămadă mică și la fel de moi la atingere precum catifeaua.

Lână

Lâna este un material natural, așa că, covoarele tind să fie mai scumpe, dar, în schimb, obțineți proprietăți excelente de izolare, rezistență a culorii și durabilitate, este un material plăcut la atingere și rezistent la murdărie. Pe de altă parte, un covor de lână nou tinde să se lase puțin la început. Investiție în covor de lână

Bumbac

Bumbacul este un material plăcut nu numai la atingere, ci și la călcare, așa că este un covor foarte popular pentru camera copiilor, un covor pentru sufragerie până la canapea și, de asemenea, un covor pentru dormitor. Deşi este mai predispus la pete, se poate spăla în maşina de spălat rufe.

Viscoză

Viscoza, sau chiar mătasea, este strălucitoare, moale și luxoasă. Este produs prin tratarea chimică a celulozei, iar covoarele din aceasta sunt durabile și de înaltă calitate. Cu toate acestea, în condiții de umezeală, viscoza își pierde rezistența, așa că este necesară curățarea uscată a covoarelor din viscoză sau folosirea unei curățătorie chimice profesionale.

Cum să te orientezi pe tipuri de păr

Modul în care este făcut părul și tipul, densitatea și înălțimea acestuia afectează stratul benzii de rulare și durabilitatea acestuia. Covoarele cu un număr mai mare de fire de păr sunt de obicei mai rezistente la abraziune. Tipurile de bază de păr sunt buclele, părul tuns și combinația lor, dar vei găsi și covoare fără păr pe piață. Înălțimea părului joacă, de asemenea, un rol important în modul în care este îngrijit covorul și unde este potrivit.

Buclă

Fibra este netratată, suprafața sa este formată dintr-o buclă, care este fie regulată, fie neregulată. Avantajul unor astfel de covoare este durata lungă de viață și întreținerea redusă, așa că sunt potrivite pentru camerele în care stăm des.

Covoare cu părul tuns

La capătul buclei, fibra este tăiată pentru a forma fibre verticale și acestea sunt împletite. Sunt dense și potrivite pentru gospodăriile obișnuite, dar sunt puțin mai scumpe decât buclele clasice. Tăierea poate fi diferită: capetele buclelor tăiate la aceeași înălțime creează un efect uniform, dacă capetele buclelor sunt tăiate la înălțimi diferite, covorul va obține un efect 3D interesant.

Combinație de buclă și păr

Această opțiune va oferi diferite modele de plastic pe covoare, astfel încât să aveți o varietate de modele și combinații de culori.

Covoare fără păr

Covoarele țesute plat, așa-numitele voluminoase, sunt covoare rezistente și ușor de întreținut. Prin urmare, s-au dovedit, de exemplu, pe terase, coridoare, bucătării sau băi.

Înălțimea părului

Părul scăzut de până la 10 mm se găsește pe covoarele care nu sunt ușor de întreținut, nu prind atâta murdărie ca pe părul mai înalt, așa că sunt o alegere populară, de exemplu în bucătărie sau pe hol.

Sfatul nostru: https://www.lilly.ro/news/cum-sa-alegi-i-sa-ai-grija-de-covoarele-din-casa-ta

Părul mediu-înalt de la 10 la 25 mm poate fi găsit pe covoarele potrivite pentru dormitor, sufragerie sau camera copiilor. Acestea sunt covoare universale. Volumul mare de peste 25 mm, așa-numitele covoare Shaggy sunt perfecte ca şi covoare decorative pentru canapea sau pat.

Alegerea covorului potrivit - de ce mai trebuie îngrijit?

Unde vrei să aşezi covorul?

Diferența este dacă covorul se află pe o scară aglomerată sau înfrumusețează dormitorul. Covoarele sunt de obicei echipate cu pictograme informative care vă spun dacă sunt potrivite pentru încălzirea prin pardoseală, dacă sunt anti-alunecare, pentru ce clasa de foc sunt potrivite și, de asemenea, în ce clasă de încărcare sunt incluse. Acest lucru vă va ajuta să decideți dacă covorul pe care l-ai ales este potrivit și unde ai vrea să-l așezi.

Clasa de încărcare 21 indică faptul că mocheta este potrivită pentru zone cu încărcătură mică sau ocazională, în special camere de oaspeți și dormitoare. Clasa de încărcare 22 include covoare potrivite pentru utilizare normală pe hol, sufragerie sau sufragerie. Dacă aveți nevoie de un covor pentru o cameră cu o sarcină mai mare, cum ar fi o scară, un hol sau o bucătărie, clasa de încărcare 23 vi se va potrivi.

Design şi dimensiuni

Latura vizuală intră în joc și la cumpărarea covorului ideal. Un covor la modă poate face un spațiu confortabil, așa că alegeți-l astfel încât să funcționeze în armonie cu mobilierul și alte echipamente. Covoarele moderne vin în multe forme și multe dimensiuni sunt la dispoziția dumneavoastră. Atunci când decideți ce dimensiuni aveți nevoie, urmați dispunerea mobilierului din cameră. Covoarele rotunde ies în evidență la o masă rotundă de conferințe sau de luat masa. Dimpotrivă, formele pătrate sau dreptunghiulare au un efect mai armonios asupra meselor dreptunghiulare.

Alegerea culorilor și modelelor este o alchimie completă, în funcție de gustul și preferințele dumneavoastră. Covoarele cu model domină camera, de exemplu, covorul oriental este un clasic care nu se demodează și se găsește aplicații într-o varietate de stiluri de la clasic la modern.

Sfatul nostru: dacă nu vă puteți imagina cât spațiu va ocupa covorul în cameră, puteți folosi un truc cu bandă: marcați marginile covorului pe podea în funcție de dimensiuni pentru a vedea dacă vi se va potrivi, sau unul mai mic sau vei avea nevoie de unul mai mare. Un covor de 200x300 sau mai degrabă ceva mai mic care nu va interfera cu mobilierul.

Când să preferați naturale și când preferați fibrele artificiale

Desigur, este întotdeauna o chestiune de gust, dar există anumite situații în care anumite materiale sunt mai potrivite.

Dacă ai un câine sau alt animal de companie acasă, materialul din care este realizat covorul va juca un rol important. Te întrebi de ce? Animalele de companie, în special câinii și pisicile, au blana acoperită cu grăsime. Fibrele naturale conțin în mod natural o anumită cantitate de ulei, astfel încât nu absorb sebumul animalelor de companie, care ar putea mirosi neplăcut în timp. Covoarele din lana sunt cea mai bună alegere pentru tine în acest caz. Fibrele sintetice ale covoarelor sunt predispuse la absorbția grăsimilor, astfel încât covoarele tale frumoase la modă ar putea obține un miros neplăcut în timp.

Pentru copiii mici este mai practic să ajungi la covoare acrilice, mai ales dacă alegi covoare pentru camera copiilor unde copiii stau cel mai mult. Fibrele sunt stabile și sterile și, deoarece micii producători pot face minuni cu covoarele, vor fi o alegere mai inteligentă pentru curățare. De asemenea, este prudent să evitați fibrele lungi care tind să se slăbească și să cadă. Cu toate acestea, pe piață există și covoare speciale din lână, lavabile, care sunt concepute pentru camerele copiilor.

Întreținerea covoarelor - cum să aveți grijă de el, astfel încât să reziste cât mai mult posibil

Un covor, mai ales dacă vrei să-l păstrezi ca nou cât mai mult timp, are nevoie să ai grijă de el din când în când. Unele tipuri de covoare, în special cele rezistente, tip țesut plat, nu sunt deloc greu de întreținut, așa că sunt covoare ideale pentru bucătărie, dar sunt potrivite și ca covoare pentru hol sau alte locuri aglomerate. Covoarele mai mici din bumbac și sintetice pot fi spălate în mașina de spălat. Puteți încredința covorul scump în mâinile experților și îl puteți curăța profesional, astfel încât să nu vă faceți griji că îl deteriorați cu o îngrijire necorespunzătoare.

Aceste sfaturi vă vor asigura că va fi întotdeauna un decor potrivit pentru fiecare cameră:

Aspirare și curățare regulată de praf

Vă întrebați de ce trebuie să vă aspirați și să curățați covorul în mod regulat? Daca vrei sa-l pastrezi in stare buna cat mai mult timp si sa ai grija de longevitatea lui, nu vei evita aspirarea. Acest lucru se datorează faptului că îndepărtează murdăria de pe suprafața covorului și o împiedică să pătrundă mai adânc în țesătură, de unde este mai greu de curățat și, dacă se acumulează, covorul capătă un aspect uzat. Mocheta veche și bună prin colector de praf și câteva lovituri bine țintite în aerul curat scot praful și toată murdăria mică din covor, ceea ce este important în menținerea unui aspect radiant.

Cu toate acestea, nici nu trebuie să fie exagerat. În funcție de tipul de păr din covorul tău, frecvența și intensitatea aspirarii trebuie ajustate. Dacă vă aspirați părul prea lung sau prea des, covorul este expus riscului de pierdere excesivă a fibrelor. Este mai bine să curățați astfel de covoare în mod regulat și să eliberați murdăria acumulată de pe suprafață. Nu aspirați covorul cu grămadă mare la putere maximă și asigurați-vă că puneți o extensie pentru a evita deteriorarea fibrelor.

Cum să faci față micilor accidente

Uneori, doar aspirarea nu este suficientă pentru a menține covorul curat. Se întâmplă accidente și dacă ai animale de companie sau copii mici acasă, accidentele nu sunt nimic deosebit. Orice s-ar întâmpla, este important să începeți să îndepărtați pata cât mai curând posibil. Dar există și câteva reguli: nu freca niciodată zona contaminată cu putere, pentru că ai răspândi pata doar în alte zone.

Dacă s-a vărsat ceva pe covor, curățați zona afectată cu un prosop de hârtie sau o cârpă curată. Când uscați pata, continuați curățarea de la marginea exterioară a petei spre centru cu o cârpă curată și curățător de covoare. Nu încercați să înmuiați prea mult zona murdară, iar dacă reușiți să îndepărtați pata, uscați locul cu un prosop de hârtie și lăsați-l să se usuce liber.

Curățare umedă versus curățare uscată

Modul în care este curățat covorul este determinat nu numai de materialul din care este fabricat, ci și de alți factori. Dacă este așezat pe o podea sensibilă la umezeală, ar trebui să evitați curățarea umedă. Curățarea umedă este potrivită în special pentru suprafețe mari. Atunci este cel mai bine să lăsați mașina de curățat cu abur să facă tot posibilul. Dacă covorul este din lână, nu uitați de curățătorul de lână. Nu treceți peste un covor umed.

În cazul în care curățarea umedă ar provoca daune nedorite covorului sau podelei, este timpul pentru curățarea chimică. Se toarnă o pulbere specială pe covor, se frecă în covor și după câteva minute suprafața trebuie aspirată bine. Această metodă este utilizată în principal pentru fibre naturale sau covoare bucăți.

Prevenirea decolorării și recuperarea culorii

Chiar și covoarele de calitate care sunt expuse mult timp la razele soarelui se pot estompa în timp, în special acele părți care sunt expuse intens la lumina soarelui. O parte din covor își pierde apoi culoarea originală, ceea ce probabil nu va mulțumi nimănui. Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea să nu vi se întâmple dacă întoarceți covorul în mod regulat și alternați părțile care sunt expuse la lumina soarelui.

Dacă simți că covorul tău arată cam tern, culorile sunt deja estompate și și-a pierdut saturația pe care o avea înainte, o soluție de apă călduță cu puțin oțet te va ajuta. Frecați ușor covorul cu soluția și lăsați-l să se usuce liber. Apoi vă puteți bucura din nou de culorile strălucitoare și vibrante.

Dar urmele de mobilier?

Dacă ai mobila pe covor, probabil că nu vei evita locurile imprimate care lasa picioarele mobilei. Pentru a preveni zdrobirea fibrelor de covor, se recomanda folosirea echipamentelor de protecţie sub picioarele mobilierului, care pot minimiza aceste daune şi, de asemenea, pot preveni deteriorarea cauzată de rotile ascuţite sau picioarele înguste care exercita o presiune excesivă.

Mutați ocazional mobila și tratați orice urme rămase pe mobilă astfel: acoperiți zona în relief cu o cârpă umedă și călcați-o ușor. Apoi scoateți cârpa și periați covorul.

Cum să protejezi covorul de dăunători?

Ar trebui să acordați atenție covoarelor din fibre naturale dacă nu doriți ca vizitatorii nedoriți să se stabilească în ele. Moliile nu resping fibrele naturale şi dacă covorul este aşezat într-un loc întunecat, au condiţii ideale. Cea mai bună protecție împotriva moliei este rotirea și ridicarea regulată a covorului, mai ales dacă o parte a covorului se extinde sub mobilier.

Aspirați covorul cu ajutorul unei extensii speciale, care ajunge și în spații înguste și în crăpături. Dacă nu intenționați să folosiți covorul pentru o perioadă lungă de timp și să îl depozitați undeva, înfășurați cu grijă acest covor din fibre naturale pentru a preveni accesul molilor la el. Asigurați-vă că includeți în ambalaj ceva antimolie în fiecare caz.