Îngrijirea gazonului - sfaturi despre cum să obțineți un gazon gros și sănătos
Pentru ca gazonul să fie mândria grădinii tale, va necesita puțină muncă. Tunderea ocazională nu este suficientă dacă doriți un gazon verde închis, gros, asemănător unui catalog, care să fie o bucurie de privit. Cum ar trebui să arate întreținerea gazonului? Fiecare anotimp este diferit, de aceea ți-am pregătit o imagine de ansamblu a tuturor activităților care te așteaptă și ți-am pregătit, de asemenea, câteva sfaturi și observații despre ce să faci dacă ești deranjat de bolile gazonului.
Îngrijirea gazonului în primăvară
Cum ar trebui să arate îngrijirea gazonului după iarnă? Nu este o idee bună să umblați pe gazon cât timp există încă un strat de zăpadă pe el, pentru a nu risca ca gazonul să se infecteze cu boli fungice. Așteptați până când zăpada s-a topit și vremea s-a stabilizat. În mod ideal, dacă temperaturile din timpul zilei sunt în jur de 10 grade și nu există pericol de îngheț pe timp de noapte, atunci treceți la întreținerea gazonului.
Pregătirea pentru sezon și verificarea gazonului după iarnă
În timp ce vremea nu permite încă îngrijirea gazonului, este momentul perfect pentru a pregăti tot ce aveți nevoie. Întreținerea mașinii de tuns iarba include verificarea tuturor lichidelor de funcționare și ascuțirea lamelor. Acest lucru este valabil și pentru mașina de tuns iarba verticală . Când vremea este bună, puteți începe să curățați gazonul de frunzele, crengile și scoarța invadate și să depistați orice mucegai care ar fi putut provoca daune gazonului în timpul iernii, astfel încât acesta să fie pregătit pentru următoarea etapă.
Tunsul
Nu tundeți iarba umedă, așteptați ca aceasta să se usuce. Asigurați-vă că nu tundeți mai mult de o treime din înălțimea totală a gazonului și, la fel de important, efectuați prima cosire de primăvară cu lame ascuțite, care să nu rupă gazonul și să nu îl supună la stres inutil. Lamele tocite nu taie uniform, smulgând o parte din lame, îndoind unele și creând o poartă de intrare pentru ciuperci. Dacă tăiați mai mult de o treime din gazon, riscați să îl slăbiți prea mult.
Verticutting
Primăvara, gazonul trebuie să fie îndepărtat mușchiul, paie și resturi, aerisit, dar și sistemul radicular curățat, astfel încât iarba să crească mai bine. Verticuttingul se efectuează și în condiții de secetă, așa că este indicat să așteptați aproximativ două zile după ploaie. Reglați lamele verticalizatorului astfel încât să atingă doar solul, fiind recomandată o adâncime de 2-3 mm. După aerare, este posibil să nu fiți mulțumit de aspectul gazonului, dar rezultatul va fi vizibil în câteva zile sau săptămâni.
Fertilizarea de primăvară
Un gazon poate arăta ruinat după verticalizare, așa că, pentru a încuraja creșterea, îl puteți fertiliza cu un îngrășământ bogat în azot. De asemenea, este recomandabil să aplicați îngrășământul în sezonul uscat, astfel încât substanțele nutritive să nu se prelingă prea adânc. Dacă solul este prea acid, cu un pH sub 5,5, îl puteți încălzi, dar numai la aproximativ o lună după fertilizarea cu azot.
Însămânțarea gazonului
În cazul în care, după verticalizare, vă rămân zone prea goale, puteți să vă supraînsămânțați gazonul. Un strat ușor de substrat pentru gazon sau de nisip silicios poate fi, de asemenea, de ajutor. Udați bine semințele de gazon și încercați să păstrați zonele în care ați semănat gazonul nou cât mai ușoare posibil.
Cum rămâne cu buruienile?
Au apărut buruieni nedorite pe gazonul dumneavoastră? Scăpați de ele din timp, astfel încât să nu vă adăugați griji în mod inutil și să nu aveți în față o luptă dificilă și obositoare. Există două modalități: smulgerea manuală a plantelor sau folosirea unor erbicide selective. Dacă alegeți calea chimică, nu uitați că nu trebuie să tundeți timp de cel puțin o săptămână după aplicarea erbicidului.
Trebuie să irigăm primăvara?
De obicei, nu este necesar să udați gazonul primăvara, în principal pentru a întinde rădăcinile mai adânc în pământ și pentru a putea folosi umiditatea din straturile inferioare ale solului. Cu toate acestea, dacă observați un gazon uscat, udați-l.
Îngrijirea gazonului în timpul verii
Apariția căldurii necesită o udare deosebit de temeinică pentru a vă menține gazonul verde. Nu veți mai avea nevoie acum de o mașină de tuns iarba verticală, dar știți ce trebuie să faceți?
Irigare suficientă
Pentru a vă asigura că gazonul dvs. nu se usucă niciodată, trebuie să îi oferiți apă din belșug - fie o udare mică în fiecare zi, fie o udare mai generoasă la fiecare 3 zile, în funcție de temperatură. În caz de căldură extremă, consumul de apă crește, așa că udarea temeinică a gazonului este deosebit de importantă. Nu uitați, totuși, să nu udați niciodată în lumina directă a soarelui; este optim să udați gazonul dimineața devreme, astfel încât să nu fie expus riscului de arsuri solare. Un aspersor cu temporizator vă va ajuta în acest sens .
Tunsul
Intensitatea tunderii în timpul verii ar trebui să fie mai mică și nu ar trebui să tăiați gazonul cu mai mult de o treime pentru a permite acumularea de umiditate. Dacă exagerați sau tundeți cu lame neascuțite, nu veți fi mulțumiți de vârfurile zbârcite și maronii ale frunzelor de gazon. Un gazon mai înalt este capabil să își mențină regimul de umiditate și de apă la niveluri optime, așa că nu se va îngălbeni. Nu este recomandat să tundeți în sezonul uscat.
Fertilizarea
Întreținerea gazonului în timpul verii nu necesită o fertilizare extremă, deși acesta are nevoie de nutriție. O doză mică de îngrășământ cu potasiu nu va dăuna gazonului, dar nu trebuie să fie exagerată, deși merită să hrăniți gazonul. Preferați îngrășămintele granulare, care hrănesc gazonul pe o perioadă de 1 până la 3 luni. Acestea ar trebui să conțină azot, forsfor și magneziu, care au un efect asupra creșterii, regenerării și rezistenței gazonului.
Pulverizarea împotriva buruienilor
În timpul verii, pulverizările chimice împotriva buruienilor nu ar trebui să fie exagerate, pentru a nu supune gazonul la un stres inutil și a-l slăbi. Mai ales în zilele deosebit de călduroase, dați prioritate erbicidării mecanice.
Verticutting
La începutul toamnei, scoateți din nou verticutatorul și îndepărtați mușchiul și paiele de pe gazon pentru a preveni acumularea de boli fungice pe gazon în timpul iernii. Momentul ideal pentru verticuirea și aerarea de toamnă este prima jumătate a lunii septembrie, când temperaturile sunt încă favorabile, chiar și pe timp de noapte. Astfel, gazonul are suficient timp să se refacă înainte de iarnă.
Îngrășământul și calcarul gazonului
Fertilizarea de toamnă este diferită de fertilizarea din sezoanele anterioare. Un îngrășământ cu un conținut mai mare de azot este înlocuit cu un îngrășământ cu un conținut mai mare de potasiu, ceea ce va ajuta gazonul să prindă putere înainte de iarna și înghețurile care vor veni. Pe lângă potasiu, în îngrășămintele pentru toamnă se găsesc și fosfor, sulf și magneziu. Dacă observați un nivel mai ridicat de mușchi în gazonul dumneavoastră, poate însemna că pH-ul solului este sub 5,5. În acest caz, se recomandă, de asemenea, calcarul, dar la aproximativ o lună după fertilizare.
Însămânțarea gazonului și pulverizarea împotriva buruienilor
Ploile de toamnă ajută la apariția semințelor de gazon, care sunt adesea necesare după verticalizare. De asemenea, după vară, pe gazon tind să apară zone deteriorate (dacă ați avut o piscină sau ceva asemănător), așa că renovarea este esențială. Din nou, ar trebui să scăpați gazonul de buruienile care îi răpesc lumina și nutrienții. Ca măsură de precauție, puteți trata gazonul împotriva bolilor fungice cu un fungicid adecvat.
Tunsul
Sezonul de toamnă nu necesită, de obicei, o cosire atât de intensă ca în sezonul de primăvară și de vară. Puteți tunde în timp ce iarba este în creștere, până la înălțimea obișnuită. Cu toate acestea, ultima cosire de toamnă ar trebui să fie mai joasă. Nu este o idee bună să lăsați gazonul prea înalt, pentru a nu risca apariția unor boli fungice în timpul iernii. Îndepărtați frunzișul infestat pentru ca nici sub el să nu se formeze mucegai.
Îngrijirea gazonului în timpul iernii
Încercați să respectați în special următoarele reguli în timpul iernii:
- Nu călcați inutil pe iarba înghețată, deoarece este fragilă și riscă să se rupă.
- Dacă cade zăpadă, nu o îngrămădiți întotdeauna într-un singur loc pe gazon, pentru a nu supraîncărca zona și a crea un mediu propice pentru mucegaiul de zăpadă.
- În timp ce faceți o pauză de la lucrările la gazon în timpul iernii, folosiți acest timp pentru a vă curăța mașina de tuns iarba, pentru a ascuți lamele și, de asemenea, pentru a vă unge echipamentul de grădină, depozitându-l într-un loc uscat, astfel încât să fie pregătit pentru sezonul următor.
Ce echipament de grădină să alegeți?
Atunci când cumpărați o mașină de tuns iarba, trebuie să luați în considerare dimensiunea suprafeței pe care o veți tunde. O mașină de tuns iarba pe benzină și una cu tracțiune este o alegere practică pentru suprafețe mari, dar o mașină de tuns iarba electrică va fi bună pentru o grădină mică . Mai presus de toate, este important să ascuțiți lamele în mod regulat.
Dar o mașină de tuns iarba nu poate ajunge peste tot. Puteți tăia zonele mai puțin accesibile, cum ar fi în jurul teraselor, trunchiurilor de copaci sau pietrelor ornamentale, cu foarfecele de iarbă. Aveți posibilitatea de a alege între foarfeci de iarbămanuale și fără fir.
De asemenea, în cazul foarfecelor verticale, aveți de ales între modelele potrivite pentru suprafețe de dimensiuni diferite. Pentru zonele mici și greu accesibile, o mașină de tuns verticală manuală este o alegere rațională, dar va necesita și puțină forță din partea dumneavoastră. Dacă gazonul dumneavoastră are în jur de 100 m2, o alegere bună este un trimmer vertical electric. Dacă gazonul dumneavoastră are peste 350 m2, merită o mașină de tuns verticală pe benzină, pentru a nu fi nevoit să trageți cabluri după dumneavoastră. Cu toate acestea, necesită mai mult efort la întreținere.
Tunsori verticale, motocositoare și alte echipamente pentru îngrijirea gazonului și a grădinii pot fi găsite la prețuri avantajoase la : https://www.lilly.ro/tehnologia-gradinii
Cum să combateți bolile și dăunătorii de gazon?
Uneori, chiar și cu cea mai bună îngrijire, nu puteți evita problemele care pot apărea în gazonul dumneavoastră. Le puteți minimiza cu o îngrijire corectă, dar este bine să știți ce să faceți dacă acestea apar. Ar trebui să interveniți întotdeauna cât mai curând posibil, pentru a nu da șansa bolii să se răspândească și să distrugă întregul gazon.
Boli și dăunători ai gazonului
Cum știi când ceva nu este în regulă cu gazonul tău și este nevoie de intervenție? În cazul în care insectele se mută în gazonul tău, acestea tind să se înfrupte din rădăcini, creând treptat pete chele pe gazon. Benzile palide. care se usucă semnalează, la rândul lor, apariția mucegaiului. Zonele afectate vor trebui să fie tratate chimic.
Gazonul dumneavoastră suferă de rugină? Aceasta tinde să apară mai ales la sfârșitul verii și toamna și este deosebit de frecventă pe peluzele care nu sunt întreținute corespunzător. Poate fi prevenită prin fertilizare, cosire și udare.
Există o întreagă gamă de boli ale gazonului. Unele, cum ar fi cercurile magice, sunt ușor de identificat, dar combaterea lor nu este la fel de ușoară. Din fericire, cele mai multe boli ale gazonului pot fi rezolvate și se poate spune că se răspândesc într-un mod similar, astfel încât le puteți combate într-un mod similar.
Dezgropați partea deteriorată a gazonului, aerisiți zona afectată și plantați un gazon nou. Urmează pulverizările pentru a preveni formarea și răspândirea mucegaiului. Irigați zona afectată doar atât cât este necesar și hrăniți iarba cu preparate minerale și îngrășăminte speciale.
Cauzele uscării gazonului
Nu pare că gazonul dvs. a fost atacat de dăunători sau boli, dar totuși există zone uscate în unele locuri? Defecarea animalelor de companie poate fi cauza. Urina de câine sau de pisică poate fi agresivă și poate arde zonele cu iarbă, făcând ca densitatea gazonului să aibă de suferit. Prin urmare, este o idee bună să turnați apă pe zonă imediat ce aceasta se murdărește. Atunci când înființați un gazon, este o idee bună să alegeți un tip de semințe care să fie rezistent la urina animalelor. Un alt motiv pentru care gazonul dumneavoastră se usucă ar putea fi din cauza fertilizării excesive sau a fertilizării neuniforme. Acest lucru va cauza, de asemenea, diferențe de culoare în zona gazonului.
În plus, pietrele din sol cauzează, de asemenea, uscarea. Dacă nu ați curățat și pregătit suficient solul înainte de a pune gazonul, pietrele rămase în sol se pot supraîncălzi și arde rădăcinile gazonului în timpul verii, precum și reduce cantitatea de umiditate în anumite zone.
Alte motive pentru care gazonul dvs. nu arată așa cum v-ați dori
Sărați aleile de-a lungul gazonului în timpul iernii? Pe măsură ce gheața se topește de pe trotuare, apa sărată se infiltrează în sol, astfel încât aspectul gazonului dvs. va reflecta acest lucru. Zonele maronii, uscate, care au fost atacate de sare, pot avea nevoie de câteva săptămâni pentru a fi spălate înainte de a redeveni verzi.
Ați folosit un erbicid selectiv și ați fost dezamăgit de efect? Poate că nu l-ați aplicat la temperatura potrivită. Rezultatele optime se obțin la temperaturi cuprinse între 15 și 25 de grade. La temperaturi mai scăzute, efectul este încetinit, iar la temperaturi mai ridicate, gazonul riscă să fie afectat.
Ați ales tipul potrivit de îngrășământ atunci când ați fertilizat? Nu numai sezonul de fertilizare este important, deoarece fiecare anotimp necesită un conținut diferit de minerale, ci și dacă îngrășământul este destinat să fie aplicat după aerare sau pentru un gazon deteriorat.
Sfaturi și trucuri pentru ca gazonul să arate minunat
Dacă doriți un gazon cu o culoare uniformă și cu o grosime uniformă a lamei, ar trebui să folosiți aceleași semințe de gazon atunci când supraînsămânțați ca și atunci când ați pus gazonul. O mașină de împrăștiat semințe vă va ajuta să obțineți o distribuție uniformă a semințelor.
De asemenea, puteți folosi un îngrășământ natural pe gazonul dumneavoastră. O mașină de tuns iarba cu mulcher vă va furniza bucăți mici de iarbă tăiată care vor avea un efect pozitiv asupra creșterii gazonului dumneavoastră.
Au crescut ciuperci pe gazonul dumneavoastră și nu sunteți mulțumit de ele? Nu sunt întotdeauna un lucru rău, deoarece ele eliberează în sol nutrienții necesari pentru creșterea ierbii. În orice caz, să scăpați de ele este ușor - tăiați-le capacele pentru a nu se putea reproduce și limitați udarea gazonului.