Sere din plastic de la A la Z - tot ce trebuie să știți despre ele

Bucuria de a vă cultiva propriile legume este de nedescris. Daca aveți un petic de spațiu in grădina dvs. unde puteți pune o seră din plastic, nu ezitați. Oricine cultivă în mod regulat o varietate de tipuri diferite de plante va beneficia de avantajele oferite de serele din plastic. Pe lângă accelerarea creșterii și maturizării, protejarea plantelor, prețul accesibil și o gamă largă de dimensiuni reprezintă un plus imens. Pe lângă fructe și legume, serele din plastic oferă și condiții excelente pentru cultivarea florilor.

În acest articol, am pregătit răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe care le puteți avea despre serele din plastic.

1. Ce să cultivați într-o seră de plastic

Unele dintre plantele care se descurcă deosebit de bine într-o seră de plastic includ diferite tipuri de roșii - roșii Cherry, Heirloom și Bush. Roșiile au nevoie de temperaturi în jur de 20 până la 25 de grade Celsius pentru a crește, iar condițiile într-o seră de plastic sunt excelente, chiar mai bune decât într-o seră, deoarece este mai ușor să reglați umiditatea și astfel se reduce incidența mucegaiului.

Pentru iubitorii de ierburi și salate, o seră de plastic poate oferi o aprovizionare regulată cu busuioc, roiniță și oregano. De asemenea, țelina, broccoli sau conopida prosperă aici și puteți chiar să cultivați ardei iute. Căpșunile sunt cel mai frecvent fruct cultivate în sera de plastic, dar mediul cald și umed se potrivește și viței de vie. Acest lucru oferă umbră altor plante.

O seră din plastic vă poate oferi și o recoltă bună de castraveți de salată. Cu toate acestea, este important să ne amintim că castraveții au nevoie de o temperatură stabilă de peste 30 de grade Celsius pentru a crește, așa că pe vreme mai rece este o idee bună să încălziți sera de plastic pentru a evita fluctuațiile bruște de temperatură. Deși puteți cultiva castraveți la temperaturi mai scăzute, există riscul de întârziere a recoltării și de modificare a aromei.

2. Cum să alegeți sera ideală din plastic ?

Când cumpărați o seră din plastic, veți constata că există mai multe opțiuni pe piață. Vă vom sfătui ce parametri sunt esențiali pentru a vă ajuta să vă orientați.

Tipuri de sere din plastic

Tunel - il puteți folosi pentru a crește ridichi, salată verde si puneți-l in locul ales prin lipirea structurii, de cele mai multe ori bețe indoite, în pământ. Acestea sunt apoi acoperite cu o folie de protecție și ia naștere mini sera din plastic. Daca nu aveți foarte mult spatiu disponibil, este o soluție practică.

Politunel mare de grădină - un politunel mare de grădină clasic, care vine într-o varietate de dimensiuni și vă permite să pășiți imediat inăuntru.

Designul

Dacă sunteți în căutarea unei sere din plastic de bună calitate, asigurați-vă că luați în considerare materialul construcției acesteia atunci când alegeți una. Pentru a rezista la vânt puternic și ploi abundente, aceasta trebuie să fie realizată din materiale durabile și să poată sta ferm pe loc. Cele mai comune modele pe care le veți întâlni sunt:

Aluminiu - este durabil, ușor, cu ductilitate ridicată
Plastic - rezistent la apă, ușor, dar nu la fel de puternic și cu risc de rupere. Cel mai mare avantaj al construcției din plastic este prețul scăzut.
Oțel - cel mai durabil material, puternic, robust, rezistă vântului și ploii, cel mai durabil, dar mai mare și mai scump.

Folia

Folia este o parte esențială a serei de plastic, așa că ar trebui să acordați atenție și materialului din care este făcută. Cu siguranță vreți să vă reziste mai mult decât un singur sezon, așa că trebuie să vă concentrați pe calitate, astfel încât să nu fiți nevoit să cumpărați atât de curând folie de schimb pentru sera dvs. din plastic. Unele dintre cele mai comune tipuri de folii pe care le puteți găsi pe piață includ:

Agrofilm - acesta este de obicei folosit pentru sere, oferă stabilizare UV și există mai multe tipuri de filme care se încadrează sub termenul agrofilm - unele mai durabile, altele durează doar un sezon.

Film laminat transparent - mecanic este foarte rezistent deoarece este dotat cu grilă armată, transmite foarte bine lumina și se pretează pentru politunele dar si pentru tunele.

Folie de seră - după cum sugerează și numele, este folosită cel mai adesea pentru acoperirea serelor, dar este folosită și pentru sere din plastic datorită rețelei armate, se mândrește cu o viață lungă, rezistență la intemperii și rezistență in general.

Pe lângă aceste tipuri de folii, există și alte versiuni colorate pe piață, așa că trebuie să vă uitați la proprietățile lor și la modul în care se comportă în condițiile în care intenționați să le plasați. De exemplu, avem un film PE multistrat UV4 cu o plasă PP verde care este încorporată în structura filmului și îi mărește rezistența. Oferă condiții foarte bune pentru dezvoltarea plantelor.

Șorț la sol, uși, ferestre

Unele tipuri de politunele sunt echipate cu un șorț de pământ pe toată lățimea și lungimea suprafeței. Pentru ca tunelul să fie mai stabil, acesta trebuie acoperit cu pământ pe toată suprafața și deasupra să se pună pietricele. Ferestrele sunt folosite pentru a regla umiditatea, temperatura și circulația aerului. Cel mai adesea pot fi rulate cu Velcro.

Ferestrele care se închid cu plase de țânțari împiedică vizitatorii nedoriți să intre în politunel și asigură o ventilație regulată. Poziționarea ferestrelor pe ambele părți este importantă pentru o circulație peste tot a aerului. Ușile care se rulează și au lățime suficientă și pot fi închise cu fermoar contribuie și ele la funcționalitatea serei din plastic.

Dimensiunile

Serele din plastic vin într-o varietate de dimensiuni. Pentru a o alege pe cea potrivită pentru dvs., va trebui să știți cât de mare este grădina dvs., cât spațiu poate ocupa sera și ce vreți să cultivați în ea. Înălțimea de 2 m a unui politunel vă permite să vă deplasați confortabil, fără a fi nevoie să vă ghemuiți. Dimensiunile cele mai vândute sunt 2x3 m sau 3x6 m, dar bineînțeles că aveți opțiuni mai mari.

Preț

Mai mulți factori influenteaza prețul: dimensiunile serei din plastic, materialul folosit, marca, accesoriile si nu numai. Dacă doriți să obțineți o ofertă bună pentru o seră din plastic, o reducere de după sezon este ideală.

3. Unde se plasează sera de plastic ?

Desigur, depinde întotdeauna de spațiu, de amenajarea grădinii și de alți factori individuali, dar dacă puteți folosi câteva trucuri inteligente în avantajul tău, puteți economisi bani și obține rezultate mai bune.

Pentru a evita utilizarea încălzitoarelor, puteți folosi așa-numita „căldură reziduală” din casă sau cabană și plasați sera de plastic pe partea de sud, sud-vest sau sud-est a casei și valorificați izolația termică și proprietățile de stocare a căldurii ale pereților casei. În plus, dacă clădirea are un perete alb, acesta va reflecta lumina în sera de plastic și plantele dvs. vor fi mai intens iluminate.

Punerea serei la adăpost este, de asemenea, o mișcare inteligentă. O veți proteja de eventualele daune de la vânturile puternice, deoarece structura sa nu este la fel de puternică fiind doar o seră.

4. Avantajele cultivării fructelor și legumelor în seră

Există multe avantaje pentru o seră care va face mult mai ușoară creșterea fructelor și legumelor sezoniere.

Mutarea

Daca vrem sa comparăm o seră, este un câștigător clar în capacitatea de a o muta cu ușurință în altă locație dacă este necesar. Dacă solul dintr-o anumită locație este deja epuizat sau chiar infestat cu dăunători sau boli, o puteți muta cu ușurință în altă parte, greutatea sa ușoară și designul permit acest lucru.

Menținerea condițiilor stabile

Sera din plastic poate împiedica scurgerea rapidă a apei din sol, iar volumul mare de aer pe care îl deține asigură că temperatura nu va fluctua și se va menține la niveluri optime, plantele nu suferă șoc de temperatură atunci când sunt udate și cresc mai repede. De asemenea, puteți cultiva fructe și legume sănătoase și puteți reduce riscul de boli fungice cu o seră. Frunzele și tulpinile plantelor sunt bine protejate și au un climat ideal, făcându-le mai puțin sensibile la bolile fungice.

Deși avem condiții foarte bune pentru cultivarea diferitelor fructe și legume la latitudinea noastră, este posibil să puteți cultiva unele care nu sunt comune în clima noastră.

Protecția plantelor

Foliile UV de pe seră protejează plantele de lumina puternică a soarelui. Acestea oferă suficientă lumină, umiditate și căldură, ceea ce face creșterea și coacerea fructelor mai rapide. Folia protejează, de asemenea, fructele, legumele, florile și ierburile de vânt, ploi abundente și fluctuații de temperatură.

5. Seră cu abur, seră sau seră din plastic ?

Vă întrebați ce opțiune să alegeți? Fiecare are avantajele și dezavantajele sale, unele lucruri pe care le au în comun, unele lucruri în care diferă. Toate cele trei opțiuni vă permit să vă cultivați în prealabil răsadurile, să accelerați recoltarea și să asigurați o fertilitate crescută sau să creșteți plante care nu ar avea șanse de supraviețuire în paturile convenționale de grădină. Le puteți folosi separat sau alege combinația care vi se potrivește cel mai bine.

Serele din plastic nu sunt construite pentru cultivarea fructelor și legumelor pe tot parcursul anului, în timp ce într-o seră încălzită acest lucru este posibil.

Dacă comparăm o seră din plastic cu o seră cu abur, ea este în mod clar câștigătoare datorită dimensiunii și înălțimii sale, deoarece puteți lucra în ea, chiar și lucrări de pregătire pentru primăvară dacă aduceți înăuntru o masă sau rafturi. Sera cu aburi ne va ajuta să precreștem răsaduri, să grăbim creșterea salatei sau ridichilor, iar vara o puteți folosi ca pat obișnuit. Dintre cele trei opțiuni, o seră cu abur este cea mai ieftină opțiune.

Fată de o seră, o seră din plastic are avantajul ca foliile sale sunt usor de inlocuit și, dacă investiți în calitate, vor rezista foarte mult timp. Dacă geamul de pe sera dvs. se sparge, costul reparației și înlocuirii pieselor deteriorate va fi mult mai mare. O seră necesită o investiție mai mare atunci când este achiziționată decât o seră din plastic și nu poate fi mutată atât de ușor pe cât este necesar. Nu trebuie să țineți o seră în grădină pe tot parcursul anului, pur și simplu o demontați și reasamblați, doar împingeți structura în sol. Prin urmare, folia este potrivită și pentru cultivatorii începători și nepretențioși.

Dezavantajele serelor din plastic

Cu toate acestea, o seră are în unele cazuri un avantaj față de o seră din plastic. Daca folosiți spray-uri chimice, veți reduce durata de viață a foliei, ceea ce nu este cazul sticlei. De asemenea, rezistența la deteriorarea mecanică este mai mare la o seră. Construcția solidă a unei sere face mult mai ușor să reziste la vânturi și furtuni puternice.

Serele vin adesea cu o multitudine de accesorii care facilitează plantarea și creșterea plantelor. Pentru sera din plastic, alegerea este mai limitată, dar puteți folosi diferite tipuri de suporturi, rafturi și mese pentru a vă ușura munca. Există, de asemenea, termometre și sisteme de irigare dacă vreți să vă ocupati serios de această activitate. O seră din plastic nu este potrivită pentru cultivarea fructelor și legumelor pe tot parcursul anului, deoarece are proprietăți de izolare mai slabe decât o seră.

6. La ce să fiți atenți când cultivați într-o seră de plastic!

Pentru a vă bucura de o recoltă bogată, merită să urmați sfaturile bine intenționate care vă pot face viața mai ușoară și pot preveni diversele probleme care v-ar putea afecta plantele.

Udare

Udați plantele direct la rădăcini, încercând să împiedicați apa să pătrundă pe frunze. Pentru a face udarea cât mai eficientă, udați ușor solul. Gândiți-va și consultați un profesionist ce sistem de irigare ar fi potrivit nevoilor dvs., stabiliți regimul de udare potrivit pentru ca plantele să primească cantitatea potrivită de apă la momentul ideal. Utilizați întotdeauna apă de bună calitate, curată și sigură pentru udare, mai ales dacă utilizați tehnologia de irigare. Impuritățile din apă ar putea înfunda duzele.

Atunci când alegeți tipul potrivit de sistem de irigare, țineți cont de nevoile individuale ale plantelor. Unele nu tolerează umezirea suprafeței, dar necesită suficientă apă în zona rădăcinii. Altele au nevoie de umiditate ridicată, iar altele necesită o combinație de irigare de sus și de jos.

Spațierea plantelor

Când planificați ceea ce doriți să cultivați în sera dvs. de plastic, amintiți-vă că unele legume nu se tolerează și nu ar trebui să fie plantate una lângă alta. Roșiilor nu le plac castraveții și ardeii, așa că este de preferat să le plantați separat decât în același pat de folie.

Dacă doriți să cultivați mai mult de un tip de legume, încercați să le potriviți pe cele cărora le plac condiții similare. Castraveții necesită mult mai multă umiditate decât roșiile sau ardeii. O seră mare din plastic vă va permite să plasați în mod corespunzător plantele cu diferite cerințe: ardei spre ușă și castraveți la capăt. Totuși, dacă aveți un spațiu mic, nu încercați să înghesuiți prea multe legume în el sau nu veți obține o recoltă bună. Fiecare plantă are nevoie de suficient spațiu și nutrienți pentru a crește sănătos.

Pregătirea solului

Pregătirea solului în sera de plastic pentru sezon ar trebui să înceapă în mod ideal toamna. Îngrășământul organic, gunoiul de grajd, va asigura solului nutrienții necesari. Înainte de a planta primele plante, este indicat să udați bine solul. Acest lucru va face mai ușor pentru plante să prindă rădăcini. În plus, ar trebui să fertilizați solul înainte de plantare fie cu îngrășământ industrial, fie cu gunoi de grajd granulat, gunoi de grajd de pui, compost de casă sau vermicompost.

Cum se elimină dăunătorii și importanța ventilației

Măsurile preventive sunt esențiale pentru a evita crearea condițiilor pentru ca diferite boli, mucegaiuri și dăunători să prolifereze într-un spațiu restrâns. Aerisirea temeinică a serei din plastic este o măsură preventivă importantă, dar este la fel de important să plantați numai plante sănătoase.

Dacă nu aerisiți regulat sera din plastic, riscați să apară mucegai și alte probleme neplăcute. În special în lunile fierbinți de vară, plantele trebuie să respire aer curat, altfel se vor supraîncălzi și culturile dvs. vor fi în pericol.

7. Îngrijirea serei de plastic

Pentru ca sera dvs. din plastic să vă servească în mod eficient, trebuie să aveți grijă de ea. Ar trebui să demontați sera pliabilă din plastic pentru iarnă și să o scoateți din grădină, astfel încât să o puteți monta din nou primăvara. Cu toate acestea, în ciuda recomandărilor, dacă o lăsați în picioare când cade zăpada, îndepărtați folia pentru ca structura să nu fie deformată de greutatea zăpezii și a gheții. În cazuri de înghețuri severe, asigurați-vă că slăbiți cât mai mult folia. Dacă sunt prea strânse, s-ar putea crăpa. Și dumneavoastră vă puteți cultiva propriile legume, ierburi și fructe cu ușurință, ieftin și convenabil. Aruncați o privire la gama noastră de sere din plastic și alegeți-o pe cea mai potrivită nevoilor dvs., astfel încât să vă puteți bucura în curând de propria recoltă.