Cum să vă îngrijiți în mod corespunzător covorul

Îngrijirea covoarelor nu este atât de ușoară pe cât ar părea. Cel puțin cea potrivită. Cu siguranță știți cu toții acest lucru, scoateți covorul, atârnați-l peste stâlp și bateți, bateți și bateți. Cu toate acestea, covoarele trebuie îngrijite în mod regulat. Dacă nu le întrețineți, datorită proprietăților lor, acestea pot deveni un loc plin de praf și acarieni. Și acest lucru afectează în mod clar sănătatea noastră, mai ales dacă vă aflați printre persoanele care suferă de alergii.

Chiar mai important decât îngrijirea covorului în sine este alegerea corectă a covorului. Covoarele mai groase , cu fibre scurte, sunt mai rezistente și mai puțin predispuse la deteriorare decât covoarele de pluș fine, cu fibre lungi. Alegerea potrivită pentru intrare sau hol vor fi covoarele durabile, cu fibre scurte, deoarece acestea sunt mai susceptibile de a se deteriora și murdări. Dimpotrivă, covoarele de pluș vor fi o alegere excelentă pentru dormitor. Fibrele lor fine de păr vor fi o plăcere pentru picioarele tale, iar designul colorat va lumina întreaga cameră.

Vintage koberec Moderní koberec

Îngrijire de bază

Îngrijirea de bază a covorului ar trebui să includă aspirarea corespunzătoare o dată pe săptămână. Dacă aveți un alergic acasă, faceți-l de două ori. Cel mai bine este să folosiți un aspirator cu o aspirație puternică care scoate murdăria din adâncurile dintre fibre. Și un bonus este dacă are și un filtru de retenție a alergenilor.

Praful mochetei

Nu trebuie să curățați covoarele mai mult de o dată sau de două ori pe an. Dar atenție, asta nu înseamnă că trebuie să-l scoți, să-l atârni și să-l bati, dacă nu-ți scuipi sufletul. Dacă aveți multă energie și trebuie să o descărcați, ar fi bine să cumpărați un sac de box, să faceți jogging sau să faceți sport. O astfel de curățare a covoarelor este cea mai puțin delicată și o va distruge rapid. Și nu vorbim despre plămânii tăi, ferestrele proaspăt spălate ale vecinilor tăi și așa mai departe. În acest fel, puteți curăța covoarele numai acolo unde nu vă pasă că acestea zboară. Cel mai bine este să le ștergeți praf iarna, când le așezați deasupra în zăpadă și le atingeți ușor.

Vysávání koberce Koberec v růžové barvě

Aspirarea covoarelor

După cum am menționat în introducere, o dată sau de două ori pe săptămână este suficient să aspirați covorul. De asemenea, puteți adăuga aspirarea pe partea inferioară a covorului. Este suficient să faceți acest lucru o dată sau de două ori pe an pentru a aspira chiar și murdăria care este deja prea adâncă în covor sau praful care a intrat sub el. Ar trebui întotdeauna să aspirați în direcția „creșterii” părului, astfel încât să nu-l rupeți sau să-l strecurați altfel.

La covoarele cu grămadă mare ( covoare pufoase, covoare de pluș, covoare shaggy ) nu puteți folosi aspiratoare robotizate, iar cele obișnuite au adesea o problemă. Pentru aceste covoare, aveți nevoie de un aspirator cu o aspirație foarte puternică. Este mai ușor să luați o perie umedă și să curățați covorul cu ea. Este un preț pentru eficiența și stilul pe care aceste covoare îl vor adăuga în camera dvs.

Zelený plyšový koberec Skandinávské koberce

Șamponarea covoarelor

Nu există o metodă mai bună pentru a curăța un covor decât șamponarea. Curăță perfect, reînvie culorile originale ale covorului și tratează fibrele acestuia. În plus, elimină nu numai petele, ci și mirosurile dobândite în timpul „vieții” sale. Acest lucru se aplică în special covoarelor care se află într-un mediu puternic aromat, de exemplu în bucătărie (diverse condimente și vapori de gătit), sau în baie sau la toaletă (odorizante și parfumuri). În timpul șamponării, se aplică apă caldă amestecată cu agentul de curățare sau cu spuma, lăsată să acționeze pentru o anumită perioadă de timp și apoi aspirată (timpul depinde de agentul de curățare, este dat în instrucțiunile de utilizare).

Șamponarea este potrivită, de asemenea, dacă aveți acasă un animal care năpârleşte sau fumători. Odată, într-un timp îndelungat (recomandările producătorilor sunt diferite - de obicei undeva la 7 până la 12 ani) este bine ca covorul să fie curățat profesional de o curățătorie chimică.

Běhoun do kuchyně Detsky koberec

Ce trebuie făcut pentru ca covorul să dureze cât mai mult posibil

Păstrați covorul pe o suprafață fermă și plană. Unii oameni au tendința de a pune un alt covor (mai ales mai vechi) sub covor. Acest lucru nu trebuie făcut, deoarece în acest caz covorul se deformează rapid.

• Aveți grijă să așezați covorul la ușă. Ar trebui să evitați amplasarea colțurilor covorului lângă ușă, deoarece ușa se ciocnește peste covor și o îndoaie atunci când este deschisă, ceea ce duce la deformarea și uzura rapidă a covorului.

• Acordați atenție și mobilierului greu, picioarelor acestuia și, de asemenea, atunci când mutați mobilierul pe covor. Când covorul este încărcat mult timp cu mobilier greu, se creează adesea depresiuni de neșters.

• Nu mergeți pe covor în pantofi, papucii moi sunt bine, dar pantofii cu talpă tare vor deprecia rapid covorul.